Χρυσόστομος Σταμούλης, Ο ύμνος της αγάπης|Chrysostomos Stamoulis, The Hymn of Love

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντα μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.
Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.
Είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται, είτε γλώσσαι παύσονται, είτε γνώσις καταργηθήσεται. Εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. Ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος έλάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. Βλέπομεν γαρ άρτι δι’ εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην.
Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.
Αποστόλου Παύλου: Α’ Επιστολή προς Κορινθίους

Μουσική Χρυσόστομος Σταμούλης
Κείμενο αποστόλου Παύλου
Ενορχήστρωση Αντώνης Σουσάμογλου
Τραγούδι Μ. Χατζημανώλης
Διαβάζει ο Δημήτρης Καρέλλης
cd Μεταμόρφωσις 2007(anemos music art-ILP Productions), δεκαεπτά ορχηστρικά θέματα και δύο τραγούδια, που γράφτηκαν για το Ντοκιμαντέρ Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Τραγουδούν οι Νικολέτα Δημητρίου, Νίκος Σπανός και Μ. Χατζημανώλης. Διαβάζει ο Δημήτρης Καρέλλης.
Έπαιξαν οι Μουσικοί:
Ευθύμιος Ατζακάς (Κιθάρα)
Δημήτρης Ατζέμης (Μαντολίνο)
Δημήτρης Καλπαξίδης (Όμποε)
Στέφανος Κωφίδης ( Κρουστά στα 4,7, 15 και 19, Ζίλιες στο 3, Ντέφι, Τουμπελέκι στο 8)
Γιώργος Ματθαίου (Νέι)
Θανάσης Μπιλιλής (Τσέμπαλο)
Κωστής Παπάζογλου (Φλογέρες)
Αγάπη Παρθενάκη (Μπάσο)
Αντώνης Σουσάμογλου (Βιολί, Πιάνο)
Πέτρος Σουσάμογλου (Φλάουτο)
Μιλτιάδης Σπυριδόπουλος (Λαούτο, Ούτι)
Αλέξης Σταυρίδης (Κλαρινέττο)
Γιάννης Στέφος (Τσέλο)
Παντελής Τερεζάκης (Λύρα)
Χαράλαμπος Τοκανίδης (Τουμπελέκι, Μπεντίρ, Μπόνγκος στο 3, Τζέμπε, Μπεντίρ στο 8, Ταμπούρο, Μπεντίρ, Ντέφι στο 11)
Απόστολος Τσαρδάκας (Κανονάκι)

Ηχοληψία
Χριστόφορος Τσιτουρίδης
Τη φωνή του Δημήτρη Καρέλλη ηχογράφησε ο
Αργύρης Παπαγεωργίου

Μίξεις:
Χριστόφορος Τσιτουρίδης-Αντώνης Σουσάμογλου
Παραγωγή:
ILP Productions

METAMORPHOSIS
«Μπα γιατί; Του παππού μου είναι.»

Έμπαινε μια Άνοιξη που έμελλε να είναι πικρή. Οι ετοιμασίες για τη γιορτή του Πάσχα κόπηκαν στη μέση. Έτσι όπως κόβει ο θάνατος τη ζωή. Ο χρόνος άρχισε να κυλά διαφορετικά. Η καθημερινότητα άλλαξε με μιας, το ίδιο και οι προτεραιότητές της. Τα πρόσωπα, τα πράγματα ακινητοποιήθηκαν και φάνηκε προς στιγμήν να χάνουν το νόημά τους. Έρημη χώρα, κενό δωμάτιο, άδειο πουκάμισο έμοιαζαν σώμα και ψυχή.
Το παιχνίδι των παιδιών συνεχίστηκε, αλλά στα μάτια τους ταξίδευε ακυβέρνητο το γιατί. Και πώς κανείς να εξηγήσει το ανεξήγητο; Πώς να εκφράσει το ανέκφραστο; Πώς να παρηγορήσει απαρηγόρητος τον πόνο; Είναι στιγμές που γιορτάζεις τη σιωπή. Γιορτάζεις την αλήθεια που χρόνια γνώριζες, αλλά την ήθελες ξένη. Γιορτάζεις ως άλλος σαλός και το θάνατο. Τον γιορτάζεις γιατί ξέρεις τη μεταμόρφωση. Ξέρεις να διαβάζεις το θάνατο του θανάτου και να βρίσκεις το κρυμμένο κέρδος.
«Αλεξάνδρα όχι εδώ, δεν κάνει», φώναξε η θεία που της είπαν πως στο κοιμητήρι δεν παίζουν, ο χώρος είναι ιερός. «Μπα γιατί; Του παππού μου είναι», απάντησε η μικρή που έκλεινε τα πέντε της χρόνια και έδειξε με μιας τη συνέχεια, την οικειότητα που νικά το θάνατο, την αθάνατη αγάπη που σκεπάζει τα πάντα και αποκαλύπτει τη μεταμόρφωση, την προσδοκία της άλλης γιορτής.
Χαρά μου, χαρά μου! Αλήθεια μου αληθινή!

Χρυσόστομος Α. Σταμούλης

Ο ύμνος της αγάπης

Και τι μένει στο τέλος; Μια αγάπη που μας περιέχει, που μας χωράει όλους. Όχι μόνη της, όχι γυμνή. Μια αγάπη χωρίς εμάς δεν έχει νόημα. Λέω πως δεν είναι ούτε αγάπη. Όλοι μαζί λοιπόν στην αγάπη. Όλοι μαζί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s