Χρυσόστομος Α. Σταμούλης, «Ο νέος ανορθολογισμός», Χαιρετισμός στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Βιβλικής Εταιρείας, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το τραύμα της πανδημίας με τα μάτια της Βίβλου».

Σεβασμιώτατοι,

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Σεβαστοί πατέρες,

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Είναι ξεχωριστή η χαρά μου,  καθώς μου δίνεται η δυνατότητα, εκπροσωπώντας τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να  χαιρετίσω τούτο το άκρως ενδιαφέρον και εξόχως επίκαιρο συνέδριο.

Σε μια εποχή δύσκολη, όπου όλοι καλούνται να εργαστούν με ευθύνη για τη νίκη της φθοράς και του θανάτου, αλλά και των σκληρών συνεπειών τους για τον άνθρωπο, η πρωτοβουλία της Βιβλικής Εταιρείας να προτείνει ως οδοδείκτη της όντως ζωής τη βίβλο και ως εκ τούτου το πρόσωπο του σαρκωμένου Λόγου, συνιστά έργο ύψιστο και ουσιαστικό. Ο ευαγγελισμός του νέου κόσμου προϋποθέτει την υποχώρηση των δυνάμεων της αλλοτρίωσης, οι οποίες συχνά πυκνά κρύβονται πίσω από τις μάσκες της υποκρισίας, της ιδεολογικής θρησκευτικότητας και του ανέξοδου και άκρως επικίνδυνου εντυπωσιασμού. Όλα αυτά ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας τα στεγάζει κάτω από τη φράση «επιζήμιος ευλάβεια», που περιγράφει με ακρίβεια, τόσο την παθογένεια όσο και τις συνέπειές της που οδηγούν στο νέο αποπροσανατολισμό.

Από την αρχή  της πανδημίας γινόμαστε μάρτυρες της έκρηξης ενός σκληρού και άκαμπτου ανορθολογισμού, ο οποίος διαστρέφει τον  βασικό πυρήνα  τόσο της Χριστιανικής θεολογίας όσο και της ζωής των μελών της εκκλησιαστικής κοινότητας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας βίας, που στο όνομα της παράδοσης και της πιστότητας στα βασικά της χριστιανικής ζωής, στο όνομα του Ευαγγελίου, γκρεμίζει τον κοινό οίκο και τραυματίζει το κοινό σώμα.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τούτη η πραγματικότητα σχετίζεται με την απουσία ουσιαστικής κατήχησης στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και τη σταδιακή  «εκδίωξη» της θεολογίας, η οποία φαίνεται πως  αντικαταστάθηκε από ύποπτες και μαζί επικίνδυνες, όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, θεωρίες ιδεοληπτικής καθαρότητας και θρησκευτικού αυτοσχεδιασμού. Θεωρίες από τις οποίες απουσιάζει η αγάπη.

Για όλα τα παραπάνω το παρόν Συνέδριο είναι άκρως σημαντικό, καθώς βάζει «τον δάκτυλον εις  τον τύπον των ήλων» και συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ενός ανανεωμένου μαζί, αναγκαίου για την αποειδωλοποίηση της εκκλησιαστικής ζωής, μα και του κόσμου ολάκερου.

Συγχαίρω τον διευθυντή κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και εύχομαι από καρδιάς καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα στους συμμετέχοντες, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s