Ο Μάνος Χατζιδάκις και το μάθημα των Θρησκευτικών του Παναγιώτη Ανδριόπουλου (Ιδιωτική Οδός)

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ…

Ενοχλήθηκαν …ευσεβείς τινες εν Ελλάδι από την είδηση που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου (σελ. 28) ότι από τον Σεπτέμβριο στην Γ’ Λυκείου «ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να χρησιμοποιεί και άλλα μέσα εκτός από το βιβλίο των Θρησκευτικών. Σημειώνει ενδεικτικά {ο καθηγητής Σταύρος Φωτίου} ότι μπορεί να βάλει στους μαθητές να ακούσουν το τραγούδι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο οικολογικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ…».Καταλαβαίνετε, αγαπητοί συνοδίτες, τι πρόκληση είναι αυτή για όσους θεωρούν ότι το μάθημα των θρησκευτικών στην μέση εκπαίδευση πρέπει να έχει αυστηρά κατηχητικό χαρακτήρα. Σκάνδαλο!Με το θέμα θα ασχοληθώ εκτενώς, αλλ’ επί του παρόντος σας γνωστοποιώ ότι ο Μάνος Χατζιδάκις αποτελεί εξεταστέα ύλη για τους φοιτητές του καθηγητή της Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Χρυσόστομου Σταμούλη. Ιδού το σχετικό μάθημα και η ανάλογη ύλη:

Θερινό Εξάμηνο Α’ Συναντήσεις Ι: Αντιβολές και αντανακλάσεις της Ορθόδοξης θεολογίας με το τραγούδι, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Σπουδή στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιωάννη Τσαρούχη,τον Γιώργο Θέμελη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη (κατ’ επιλογή υποχρεωτικό μάθημα):

1. α) Χ. Σταμούλη, Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη Θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008. β) Χ. Σταμούλη, Άσκηση Αυτοσυνειδησίας. Μελετήματα Δογματικής Θεολογίας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2004. γ) Γιάννης Τσαρούχης, Εγώ ειμί πτωχός και πένης, εκδ. Καστανιώτης 1989. (Σύγγραμμα ένα).

2. α) Μάνος Χατζιδάκις, Τα σχόλια του τρίτου, εκδ. Εξάντας, Αθήνα 2003. β) Μάνος Χατζιδάκις, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1999. γ) Χ. Σταμούλη,Θεολογία και τέχνη, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2000 (Σύγγραμμα ένα).

Εξεταστέα ύλη:

-Χ. Σταμούλη, Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη Θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008, σ. 229-262.

-Χ. Σταμούλη, Άσκηση Αυτοσυνειδησίας. Μελετήματα Δογματικής Θεολογίας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2004, σ. 29-42.

– Γιάννης Τσαρούχης, Εγώ ειμί πτωχός και πένης, εκδ. Καστανιώτης 1989, σ. 113-117, 150-156.

-Μάνος Χατζιδάκις, Τα σχόλια του τρίτου, εκδ. Εξάντας, Αθήνα 2003, σ. 186-191.

– Μάνος Χατζιδάκις, Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1999, σ. 19-24, 33-35, 67-83.

Δείτε εδώ και τα υπόλοιπα μαθήματα του Χ. Σταμούλη

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης στον δρόμο που χάραξε ο μεγάλος Νίκος Ματσούκας! Του διαλόγου της Θεολογίας με το σήμερα και τον πολιτισμό του.


Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο Μάνος Χατζιδάκις και το μάθημα των Θρησκευτικών του Παναγιώτη Ανδριόπουλου (Ιδιωτική Οδός)

  1. Άξιος και για το ιστολόγιο αυτό, αγαπητέ μου καθηγητά!
    Εργάτης ακάματος σε όλους τους τομείς του σήμερα και του αύριο.
    Μια μικρή διόρθωση μόνο στο όνομα του συντάκτη του άρθρου στην Ιδιωτική Οδό.
    Παναγιώτης Ανδριόπουλος και όχι Χάρης. Αν και ο αγαπητός κοινός φίλος και εκλεκτός συνάδελφος Χάρης Ανδρεόπουλος σίγουρα θα προσυπέγραφε, νομίζω, το εμόν μικρόν σχόλιον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s